Zidne novine u Kninu, 2020.

Zidne novine u Kninu su edukacijsko-dokumentarni projekt pokrenut u okviru programa Demokratizacija kulture sjećanja. Misao vodilja programa je premisa da sintagma “kultura sjećanja” podrazumijeva proces stvaranja narativa odozdo prema gore, što znači da je potrebno dati glas onima koji su uobičajeno isključeni iz kreiranja “službenog” sjećanja. Inicijator Zidnih novina je skupina građana/ki i srednjoškolaca/ki Knina koja je na tribini u okviru programa 2019. godine predložila izradu tzv. zidnih novina koje bi bile posvećene povijesti života u Starom gradu, danas gotovo kompletno iseljenom dijelu Knina. U Kninu je većina spomenika posvećena povijesnim ličnostima i događajima iz nacionalne povijesti, a javna percepcija grada u nacionalnim okvirima uglavnom je vezana uz proslavu obljetnice Oluje. Zidne novine su pak posvećene sjećanjima na ljude i događaje iz lokalne povijesti i povijesti svakodnevice, onako kako ih pamte sami građani-ke Knina. Građu za Zidne novine prikupljale su u 2020. godini učenice Srednje škole Lovre Montija Knin od svojih starijih sugrađana/ki, uz mentorstvo prof. povijesti Zvonka Brečića. Fokus je bio na lokacije poznate lokalno kao Stara pijaca i Zidić.

“Pijaca (Loža) tradicionalno je bila mjesto raznih okupljanja, mjesto na kojem su se isprepletali razni sadržaji od vitalnog značenja za stanovništvo šireg kninskog područja. Zidić je s druge strane, kao neformalno okupljalište mladih, imao snažnu ulogu u identifikaciji generacija stasalih nakon Drugog svjetskog rata. Učenice su se pod motom „ispričajte nam priču“ obratile javnosti putem medija i društvenih mreža s molbom za ustupanje fotografija iz privatnih albuma, te iznošenja sjećanja i priča uz te dijelove grada. Na mrežnoj stranici Škole, na izborniku projekti, kreirana je podstranica Demokratizacija kulture sjećanja – Zidne novine, za komunikaciju s građanstvom i objavljivanje prikupljenih materijala. U Narodnoj knjižnici održane su tijekom listopada i studenog tri radionice na kojima su kazivači (Milorad Micko Dujmović, umirovljeni vlasnik cvjećarnice rođen 1953. i Hrvoje Marić, klapski i solo pjevač rođen 1961.) učenicama pričali o svojim iskustvima vezanim za Zidić i Staru pijacu i ustupili fotografije iz svojih arhiva, o kojima su iznosili svoja sjećanja i viđenja.

Razgovaralo se o prošlosti grada, često široko izvan postavljenog okvira, kao prilog razumijevanju društvenih odnosa. Na taj način se dobivala slojevitija slika o Staroj pijaci (Loži) kao i o Zidiću. Osim informacija o prošlosti bilo je tu i osobnih sjećanja i uspomena na osobe, lokacije, objekte, ustanove, događaje, društveni život, običaje i sl. Gospođa Zora Bikić, bivša prodavačica na Pijaci (rođena 1938.) također je među kazivačima u programu – ona je nadugo pripovijedala o razlozima bavljenja tim poslom, životnim okolnostima i raznim iskustvima u poslu i na Pijaci koje nažalost nije mogla potkrijepiti fotografijama jer su joj sve uništene u Domovinskom ratu. Život je to ispunjen osobnim tragedijama, ogromnom požrtvovnosti, silnim trudom, uz sve drugo obilježen i ratnim surovostima te nepokolebljivom voljom za održanjem.” (prof. Zvonko Brečić).

Učenicama su neke priče i fotografije bile otkriće:
„Bila sam iznenađena. S roditeljima nikada o tome nisam razgovarala. Nisam znala da je Zidić bio mjesto okupljanja kad su oni bili mladi.“ (Simona Lekaj)
„Teško je predočiti da je nekoć bilo toliko puno ljudi i toliko puno proizvoda na Pijaci.“ (Sonja Dragić)

Stara pijaca, iz arhive Milorada Micka Dujmovića

Fotografiranje na Zidiću, iz arhive Milorada Micka Dujmovića

Na temelju prikupljenih fotografija i sjećanja, učenice su uredile zidne novine u formi 4 plakata s tekstovima i fotografijama, a širi izbor materijala objavljen je na mrežnim stranicama projekta.

Plakati su početkom ožujka 2021. godine izloženi u Narodnoj knjižnici u Kninu, čime je obilježen nastavak projekta u toj godini, koordinaciju kojeg preuzima lokalna Udruga Porta, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, s Otvorenim likovnim pogonom u ulozi savjetnika i podrške. Partneri ostaju Narodna knjižnica i Srednja škola Lovre Montija, Knin.

Uz projekt je otisnuta informativna brošura s kratkim opisom aktivnosti (dizajn: Chipo obrt za uslužne djelatnosti, Knin)

Ovakav je edukacijsko-dokumentarni projekt sadržajem i formatom obogaćenje kurikuluma iz povijesti i hrvatskog jezika kroz koji se lokalna zajednica povezuje sa školom.

Koncepcija, razvoj i supervizija cjelokupnog programa: Kristina Leko

Produkcija: Maša Štrbac (Otvoreni likovni pogon)

Inicijativni odbor Zidnih novina: Zvonko Brečić, Milorad – Micko Dujmović, Nada Jakovčević, Kristina Leko, Ana Šimić Sunko, Maša Štrbac, Vjekoslav Živković te učenici i učenice Srednje škole Lovre Montija: Patricija Zelić, Simona Lekaj, Franka Kopilaš, Paško Čolak, Leo Ramljak i Dioklecijan Brečić-Jakovčević.

Voditeljica radionica s građanstvom: Ana Šimić Sunko, Narodna knjižnica Knin

Građani/ke kazivači/ce: Zora Bikić, Micko Dujmović, Hrvoje Marić

Urednice zidnih novina: učenice Srednje škole Lovre Montija, Knin – Petra Čarić, Vanesa Dodik, Sonja Dragić, Anamaria Fir, Simona Lekaj i Patricija Zelić

Mentor učenicama: Zvonko Brečić, prof. Povijesti, Srednja škola Lovre Montija, Knin

Fotografije: privatni arhivi Micka Dujmovića, Hrvoja Marića i Damira Mijakovca; monografija „2025 godina Grada Knina”, autora Ivice Šimića, izd. Narodna knjižnica Knin, 2018.

Grafičko oblikovanje, priprema i tisak zidnih novina: Chipo obrt za uslužne djelatnosti, Knin

Ostali suradnici/ce: Jasminka Vujević, knjižničarka u Srednjoj školi Lovre Montija, Knin; Ivica Šimić, knjižničar u Narodnoj knjižnici Knin

Mrežne stranice projekta: http://ss-lovre-montija-knin.skole.hr/projekti/demokratizacija_kulture_sjecanja_zidne_novine

Nositelj programa: Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Partneri: Narodna knjižnica Knin i Srednja škola Lovre Montija Knin

Financijski pokrovitelji projekta u 2020.: Grad Zagreb i Zaklada “Kultura nova”

Comments are closed.