Marin Berović: Šugaman s pazara

Umjetnički projekt “Šugaman s pazara” novo je izdanje našeg višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora kojega po treći put realiziramo u Šibeniku, po prvi puta u suradnji s umjetnikom Marinom Berovićem. Projekt je započeo krajem kolovoza 2022., kada je Marin na 4 dana, od 26. do 29. kolovoza, na balkonu šibenske pijace, popularnog pazara, postavio veliki transparent, kompoziciju od osam narančastih ručnika s natpisom “@SU9AMAN”. Pazar u ljetnoj turističkoj ponudi Šibenika ima posebno mjesto a ručnici, lokalno šugamani, su takvim postavom ušli u javni prostor poput kakvog komercijalnog proizvoda ili brenda, koji zapravo nisu. „Šugaman je prisni objekt s kojim dijelimo određeni dio života, korisna stvar koja vrši medijaciju između nas i podloge na kojoj obitavamo – naš privremeni dom.” objašnjava Marin.


Na transparentu od šugamana Marin je naveo broj telefona i tekst: „Projekt istražuje odnose u turizmu – dajte svoj doprinos u zamjenu za jedan od šugamana”. Šugamane je potom kroz dva tjedna početkom rujna dijelio zainteresiranima u zamjenu za njihove osobne predmete i priče. Našli su se tu prodavači s pijace koji su se pobojali da im je Marin sa svojim ručnicima konkurencija; par iz Slovačke koji je zaključio da se, bez obzira što godinama godišnji odmor provode u gradu, teško povezuju s lokalnim stanovništvom, što ne mogu reći i za svoju djecu; Ana (33) koja je prvi posao imala u kampu kao petnaestogodišnjakinja, i do danas je promijenila desetak poslova u branši; bivša sobarica iz hotelskog naselja, danas osamdesetgodišnjakinja, koja se prisjetila ljetâ kasnih sedamdesetih kada su u hotelu Ivan bili nudisti…
Prikupljeni su materijali Marinu bili polazište za video-rad u kojem je utjelovio različite osobnosti i uloge svojih sugovornika-ca u formi animiranog autoportreta, neuhvatljivog subjekta koji migrira od figure srdačnog domaćina s osmijehom od uha do uha, preko turista koji si utvara da je istraživač mjesta na kojem ljetuje i uči najčešće fraze jezika kojeg ne poznaje, do prekarnog radnika kojemu je zadatak cijeli taj kaos oko turizma održavati u nekom redu.

„Kroz animirane autoportrete manipulirao sam različitim akterima, uslojavao, povezivao i brisao, uživajući u vizualnom jeziku, specifičnim teksturama, bojama, gustoći slike, uz diskretan dodatak humora i ironije koji se očituje u izboru karaktera, njihovih atributa, alata moći, te s elementima pejzaža. Konstantni šum je brown noise koji zvuči kao zvuk pjenastih valova, avion u letu ili zagušeni promet, za koji je ustanovljeno da smiruje velike količine ljudi sa ADHD-om. Ostali zvukovi su manipulirani zvuk cvrčaka i jedini koji nije tekstura je uvodni let kanadera.” (Marin Berović)

Autorica koncepcije, supervizorica i umjetnička savjetnica programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora je Kristina Leko a producentica ovogodišnjeg izdanja Maša Štrbac. Zahvaljujemo upravi Gradske tržnice Šibenik koja je ustupila prostor za postavljanje transparenta te korisnim informacijama pomogla realizaciju projekta. Financijski pokrovitelj programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora u 2022. godini je Ministarstvo kulture i medija RH. Redovan rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.

O autoru: Marin Berović (1990., Šibenik) je apsolvent je magistarskog studija arhitekture u Ljubljani. Završio je program Centra za ženske studije u Zagrebu 2013 – 2014, kada je bio glavni dizajner za Povorku ponosa u Zagreb Pride-u. Zaposlen je u Muzeju za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani. U Šibeniku je već u srednjoškolskim danima kao grafički dizajner sudjelovao u radu nezavisne koncertne scene (Crtaona, udruga Tremolo). Sudjelovanje u produkciji događanja nastavio je u Zagrebu (Subversive Film Festival, VoxFeminae, 25FPS, Queer Zagreb), a preseljenjem u Ljubljanu je s kolegama na Fakulteti za arhitekturo ustanovio FAKongres. Piše (Zarez, Badlands, Delo, Outsider), kurira, te proizvodi grafička rješenja u tisku, digitalnim formatima i pokretnim slikama. U arhitekturi se bavi praksom i diskurzivnim radom.