Sastanak platforme Novi naručitelji, 25.4.2024.

U prvom dijelu sastanka članice platforme su iznijele novosti o tekućih projektima. Ana Katulić je u travnju održala press konferenciju za medije i zajednicu, s ciljem istupanja u javnost i predstavljanja model Novih naručitelja građanima Velike Gorice. Dario Vuger iznio je da je Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku u obnovi te da u tom kontekstu Novi naručitelji mogu postati odlična platforma za održavanje komunikacije s potencijalnim posjetiteljima i publikom. Jasmina Šarić podijelila je da je u procesu poticanja građanstva na formiranje naručiteljske grupe. 

Jasmina Šarić iznijela je novosti o planiranom simpoziju u Sinju i Splitu, koji će se održati od 10. do 12. listopada 2024. Bez obzira na manjak financiranja simpozij će se održati kako je predviđeno. Planirano je da sve članice samostalno pokrivaju troškove dolaska na simpozij. Ističe da su na simpoziju najvažnija dva događaja otvorena za javnost, na kojima će se predstaviti platforma Novi naručitelji HR i tekući projekti. Također će biti prostora za predavanja i radionice na kojima članice platforme mogu razmijeniti iskustva. Cilj simpozija je predstaviti platformu široj javnosti. 

Kristina Leko predstavila je program koji Otvoreni likovni pogon s Novim naručiteljima HR prijavljuje na Javni poziv za financiranje programa Kultura i umjetnost u zajednici za 2024. Radi se o ciklusu javnih tribina i radionica s građanstvom, na kojima će se upoznati s modelom platforme i zainteresirati se za projekte. Također je, zajedno s Mašom Štrbac govorila o novostima o financiranju kulture u Gradu Zagrebu, kao što je Projekt participativnog budžetiranja. Takve promjene u načinju financiranja predstavljaju nove mogućnosti za rad platforme.

Prema utvrđenom rasporedu za 2024. godinu, sljedeći sastanak Platforme održat će se u četvrtak 23. svibnja, od 15 do 18 sati, a otvoren je za sve zainteresirane. Ukoliko se želite priključiti a niste član/ica platforme zatražite link na novinarucitelji@gmail.com.