Fasahat – Izgradnja oaze, Berlin, 2015 –

U berlinskoj četvrti Gatow od 2013. godine djeluje AWO prihvatni centar za izbjeglice – nalazi se uz rijeku Havel i prvi je prihvatni centar za izbjeglice u Njemačkoj s kapacitetom od 500 mjesta. Centar je pod ingerencijom Udruženja za socijalnu skrb AWO Berlin-Mitte koje upravlja smještajima za izbjeglice od 1996. godine a danas u svom sastavu, uz centar u Gatowu, ima još osam objekata s ukupno oko 2450 korisnika. Udruženje je jedno od glavnih pružatelja socijalnih usluga u Berlinu koje u svojim objektima osim smještaja, obroka i svakodnevnih potrepština, izbjeglicama osigurava i druge vrste pomoći: socijalno-pedagoško savjetovanje, podršku prilikom upisa u školu i vrtić, pomoć u traženju smještaja te uključivanju u različite integracijske programe. Pojedinačno savjetovanje nadopunjuje se grupnim programima iz područja sporta, kulture i obrazovanja, učenja jezika i glazbe – pored toga organiziraju se radionice klauniranja, biciklističke radionice, šivaonica i sl. Programi se financiraju bespovratnim sredstvima Europske unije, Savezne Republike Njemačke, države Berlin, berlinskih okruga, kao i raznih zaklada i drugih donatora, kao što je UN-ova agencija za izbjeglice.

U prihvatnom centru AWO u Gatowu s izbjeglicama radi tim od 30 ljudi, zaposlenika, asistenata i volontera različitih nacionalnosti, iz Afganistana, Iraka, Irana, Libanona, Perua, Rusije, Somalije, Sirije, Tajlanda… Od studenog 2015. u tom se multikulturnom okruženju provodi program Fasahat, umjetnički projekt mlade libanonske umjetnice Nahed Mansour (1983., Tripolis) razvijen u sklopu studijskog programa na Institutu za umjetnost u kontekstu Sveučilišta u Berlinu, uz mentorstvo Kristine Leko. Riječ je o ciklusu kreativnih radionica u kojem korisnici centra razmjenjuju svoja iskustva, nade i strahove s lokalnim stanovništvom. Riječ Fasahat na arapskom znači putovanje, prazan prostor ali i nada. U programu Fasahat sudionici se susreću na osobnoj razini, slikom i pisanom riječju razmjenjuju iskustva o životu i izbjeglištvu, nalaženju svog mjesta u novoj sredini. Posredstvom slika, fotografija, performansa, kreativnog pisanja i instalacija, nastaje novi prostor, oaza u kojoj se izbjeglice i lokalno stanovništvo međusobno upoznaju i zajednički grade viziju budućnosti mimo društvenih i političkih predrasuda. Radionice se odvijaju uz vodstvo profesionalnih umjetnika-ca koji sudionike-ce uvode u osnove umjetničkih tehnika i medija izražavanja. Tijekom 2016. i 2017. godine radionice su se održavale jednom tjedno u različitim prostorima u četvrti, u školama i drugim prostorima, kako bi se lokalno stanovništvo što više potaklo na sudjelovanje.

Nakon vođenja niza likovnih radionica s izbjeglicama različitih dobnih skupina u različitim berlinskim prihvatilištima, shvatila sam koliko je kreativnog i umjetničkog potencijala u njima i koliko čeznu da ih izraze. (Nahed Mansour)

Krajem 2018. godine program se nastavio pod nazivom Izgradnja oaze, ponovno u suradnji s Umjetničkom akademijom u Berlinu (UDK). Dio radionica u ovom je ciklusu bio nadahnut umjetničkim blagom Pergamskog muzeja u Berlinu koji čuva brojna umjetnička djela iz zemalja podrijetla izbjeglica (velika zbirka Islamske umjetnosti te umjetnosti i arhitekture Sumerske, Babilonske, Hetitske i Asirske umjetnosti). Radionički uradci su predstavljeni na izložbi u nekoliko javnih izložbenih prostora u Berlinu i uključivali su foto tapete s prikazima izbjegličkih soba (radionica „Portret doma“) te tzv. “hibridne spomenike”, interpretacije eksponata iz Pergamskog muzeja, povezujući na taj način prošlost i sadašnjost izbjeglica i prostora iz kojih dolaze. Od prosinca 2018. u prostorijama prihvatnog centra AWO u Gatowu na površini od cca 130m2 počeo je s radom mali muzej zajednice sa stalnim postavom radova sudionika-ca projekta u protekle tri godine, u čijem je sklopu i prostor za buduće umjetničko-edukativne programe. Prostor će tako i nadalje biti živo mjesto razmjene, susreta i umjetničkog stvaranja, a planirano je da postav povremeno gostuje u drugim kulturnim ustanovama i muzejima.

Program je 2019. osvojio Nagradu na njemačkom državnom natjecanju MIXED UP za kulturno obrazovna partnerstva, u kategoriji Raznolikost. Nagradu dodjeljuje Savezno udruženje za obrazovanje djece i mladih kroz kulturu (Die Bundesvereinigung Kulturelle Kinder- und Jugendbildung – BKJ), krovna njemačka organizacija za kulturno-obrazovne programe.

Iz razgovora sa sudionicima-cama programa:

Fasahat znači nadu, ali i izlet. To je poput cvijeta u vrtu. Grije srce. Budi nadu u lijepe stvari.

Fasahat ima smisla za moj život. Prije sam imao svega nekoliko društvenih kontakata. Kroz Fasahat je moj život postao šareniji. U mom srcu je procvjetao cvijet. Upoznao sam mnogo divnih ljudi različitih nacionalnosti. U ovom projektu mogu izraziti svoje osjećaje. Mogu nešto vratiti Njemačkoj, jer mi Njemačka daje puno.

Jedan cvijet u mom srcu postao je mnogo. Djeca koja dolaze u Fasahat su tako svježa, živahna i maštovita. Uzbudljivo je vidjeti i fotografirati djecu. Sada s njima gradim kuću budućnosti. Djeca su otvorena, prilaze svim ljudima. Uživaju u igranju i životu.

Sudjelovao sam u radionici fotografiranja u Fasahatu. Želim napraviti najbolju fotografiju na svijetu i ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Volim stajati na planini. Tamo mogu promatrati, otkrivati ​​i fotografirati.

Nahed ima toliko pozitivne energije, sve je u tome. Svi će primijetiti kako ona ovaj projekt vodi na zabavan način. I ja pokušavam razmišljati pozitivno.

Mounes Kiwan

……………………………….

Nedostaju mi miris jasmina i ruža, kava i jutarnji miris začina na tržnicama Damaska, zvuk automobila na ulicama i susret s roditeljima, susjedima i prijateljima, golubovi i dom iz kojeg sam izbjegla. Čeznem za molitvom u velikoj džamiji Umayyad, na pijaci Hamidiha.

Fatima Abdo

Autorica: Nahed Mansour; Suradnici: Nidal Jalouk i Yassin Alhomsi

Mentorica: Kristina Leko, Universität der Künste (UdK) Berlin, Institut für Kunst im Kontext

Više o programu na: http://fasahat.de/