Ivana Papić: “Berlin, obećani grad – izvještaj iz call centra”

“Berlin obećani grad – izvještaj iz call centra” je opsežan umjetničko-istraživački projekt u okviru kojeg je Ivana Papić intervjuirala dvadesetak bivših i sadašnjih radnika call centra u Berlinu, agenata i menadžera, mahom mladih i obrazovanih međunarodnih iseljenika. U postavu izložbe protagoniste, koje povezuje posao u call centru u Berlinu, upoznajemo krećući se stanicama instalacije gdje kroz uredske telefone osluškujemo fragmente njihovih života kao slučajni prolaznici u podzemnoj željeznici. Stanice, odn. poglavlja s kratkim pričama prate njihov dolazak u Berlin, rad u call centru i mehanizme opresije s kojima se bore, njihovo poimanje „doma“, i na koncu planove za budućnost. 

Berlin je mističan grad, simbol slobode i „boljeg života“, dok je Call Centar simbol kapitalističkog sistema rada i digitalizacije – dva su to svijeta koji se svojim različitim vrijednostima sudaraju i isprepliću. Plodno tlo za call centre korporacije pronalaze u Berlinu zbog velikog priliva expata odnosno imigrantske radne snage koja je zbog velike konkurencije, nedostatka poslova i režima viza često prisiljena prihvatiti niskokvalificirani i uglavnom minimalno plaćeni posao agenta na telefonu. Za većinu protagonista posao u call centru predstavlja stanicu života u Berlinu, zamku i mukotrpno iskustvo koje su prošli da bi u tom gradu ostali i ostvarili svoje snove. Istovremeno postoji konotacija moderne verzije gastrabajtera gdje se radnici call centra uspoređuju s imigrantima koji su u prošlosti odlazili raditi na nisko plaćene fizičke i građevinske poslove u Njemačku.

Među ostalim, Ivana Papić ovim umjetničko-istraživačkim radom želi se kritički osvrnuti na takav kapitalistički sistem rada jer call centri nisu pitanje prošlosti, štoviše pojedini rastu u vrijeme COVID19-a s ubrzanom digitalizacijom i automatizacijom. Kriju se iza online platfomi, iza kulise atraktivnih šarenih ureda sa “start up”-ovima, prividnim osjećajem „obitelji“ i “ravne hijerarhije”, dok se u pozadini nalazi ista korporacijska piramidalna struktura moći.

Interaktivna zvučna instalacija na hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku je 45-minutni audio-dokumentarac, kolaž pomalo šaljivih 27 priča podijeljenih u 9 poglavlja i dostupnih za preslušavanje na 9 za ovu priliku adaptiranih uredskih telefona. Interaktivni dio telefona je rezultat višemjesečnog prototipiranja sa Arduino elektroničkim komponentama. Instalacija prostorno ponavlja shemu berlinske podzemne željeznice koja je iscrtana na podu izložbenog prostora, dok ambijentalni zvuk čini 5-minutni loop sa zvukovima iz berlinskog U-bahna.

Projekt je razvijen na Institutu Art in Context na Universität der Künste Berlin u okviru kolokvija „Eksperimentirati i intervenirati u javnom i socijalnom prostoru“ pod mentorstvom Kristine Leko.

Izložba je bila postavljena od 1. do 8. listopada 2020. u Splitu, kao dio programa NMG@PRAKTIKA udruge Mavena, u Galeriji MKC, Dom mladih Split. Foto: Tihana Mandušić.

Uz izložbu u Splitu je, u produkciji i organizaciji udruge Mavena, organizirana Kustoska škola „Kad jednom odeš, uvijek si stranac“ – istraživački projekti ekonomskih i političkih migracija u suvremenom društvu, na kojoj su uz autoricu Ivanu Papić izlagale Kristina Leko i Ana Dana Beroš. Foto: Tihana Mandušić.

Nakon Splita, izložba je od 27. listopada do 1. studenog 2020. postavljena u Zagrebu, u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Foto: Nina Klarić.

Uz postav izložbe u Zagrebu snimljen je kraći, dvoipominutni video (snimanje i motaža: Nina Klarić; produkcija: Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade):

O autorici: Ivana Papić (Split, 1987.) magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Splitu, na Odjelu za restauraciju i konzervaciju 2011. godine. Od 2018. studira na specijalističkom postdiplomskom studiju na Institut für Kunst im Kontext na Universität der Künste Berlin. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu, a ovo je je njena prva samostalna izložba. Živi i radi u Berlinu te je članica udruge međunarodnih umjetnika u atelier kompleksu WerkStadt.

Projekt je dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici kroz intervencije mladih umjetnika/ca. Program u 2020. godini podržavaju Grad Zagreb i Zaklada “Kultura nova”.

Partneri projekta: Mavena – 36 njezinih čuda iz Splita i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Naslovna fotografija: Ivana Papić