Lume cara âj âm njenčim – Svijet je preda mnom

‘’Lume cara âj âm njenčim – Svijet je preda mnom’’ je edukativna filmska radionica s učenicima i učenicama Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Cilj je radionice njihovo (samo)osnaživanje kroz osmišljavanje i realizaciju kratkih autorskih filmova temeljenih na njihovim željama i snovima o budućnosti.

Kroz pet dana, od 21.6. do 25.6.2021., u prostoru škole koja je, uz Romsku organizaciju mladih Hrvatske (ROM.HR), bila partner projekta, radili smo s grupom od 9 učenika/ca, pretežito romske nacionalnosti. Radionicu su vodili snimatelj i dokumentarist Matija Kralj te edukator, motivator i glumac Siniša-Senad Musić (ROM.HR), uz umjetničko savjetovanje Kristine Leko. Asistirale su Hana Katanić, koordinatorica projekta (OLP), Marina Horvat i Muhamed Husejni (ROM.HR) te učiteljice OŠ Tomaša Goričanca, Nikolina Hampamer i Iva Mihalic Krčmar. Pojedini učenik/ca u filmu je preuzeo/la ulogu zanimanja kojim bi se želio/la baviti, te su zajednički kreirali narativ koji je postao podloga/scenarij za kratki film s igranim i dokumentarnim elementima. Film se snimao od početka radionice – od upoznavanja s opremom učenici/ce su spontanim učenjem korištenja kamere bilježili trenutke u kojima drugi učenici/ce opisuju i grade lik, odnosno zamišljaju sebe u budućnosti kroz uživljavanje u ulogu. Kroz mentoriranje, učenici/ce su odgovarali na pitanja o željenom radnom mjestu – kako izgleda prosječan radni dan, koje su pozitivne i negativne strane odabranog posla, koje bi bile njihove odgovornosti. Motivacija učenika/ca se uglavnom oslanjala na financijsku stabilnost koja omogućava autonomnost i slobodu, ali je ponekad bila potaknuta idejom o odlasku iz romskih naselja i osamostaljivanjem. Kasnije smo im otkrili da je opisani posao zapravo njihova uloga u filmu – uživljavanjem u uloge, učenici/ce su polako postajali keramičari, mesari, vodoinstalateri, odvjetnice i vlasnice restorana. Dio radionice odvio se na starorumunjskom odnosno bajaškom jeziku, čiji je prijevod u nazivu projekta i koji je većini polaznika/ca materinji jezik. U tom je dijelu kao prevoditeljica asistirala Marina Horvat (ROM.HR).

Tijekom provedbe radionice, članovi/ce projektnog tima posjetili su romsko naselje Piškorovec iz kojeg je dolazio dio polaznika/ca i kroz razgovor s njihovim roditeljima uspjeli ih uvjeriti da omoguće djeci nastavak školovanja u Zagrebu. Projekt je tako direktno pozitivno intervenirao u stvarni život dviju učenica kojima će se ostvariti želja da nastave školovanje. Radionica je zaključena u petak, 25. lipnja svečanom projekcijom u prostoru škole, koja je bila gotovo premala za sve sudionike/ce i članove/ice njihovih obitelji. U prilogu je kratki film o programu koji se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH nastavlja u 2022. godini, u kojoj će uz filmsku radionicu s novom generacijom učenika-ca škole biti produciran dokumentarni film.

IMPRESUM PROJEKTA U 2021.:

Nositelj: Otvoreni likovni pogon. Partneri: Romska organizacija mladih Hrvatske (ROM.HR), OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica

Koordinatorica projekta: Hana Katanić (OLP)

Umjetničko savjetovanje: Kristina Leko

Voditelji radionice: Siniša-Senad Musić (RomHR) i Matija Kralj

Asistenti/ce na radionici: Marina Horvat i Muhamed Husejni (ROM.HR), učiteljice Iva Mihalic-Krčmar i Nikolina Hampamer (OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica), Hana Katanić

Scenarij i gluma u dječjem filmu: učenici i učenice završenog 8. razreda OŠ Tomaša Goričanca. Snimanje i montaža dječjeg filma i kratkog filma o programu: Matija Kralj.

Produkcija i PR: Maša Štrbac (OLP)

Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Međimurska županija.

Rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.

Comments are closed.