Nebojša Vuković: Slavonski anarhizam

umjetnička akcija / performans;
14.8.2021., od 9 do 21 h;


U oboru jedne slavonske farme umjetnik Nebojša Vuković izveo je 14.8.2021. jednodnevni performans sa svinjom fajfericom – ova inscenirana interakcija Čovjeka i Crne Slavonske svinje bila je autorov pokušaj da se približi životinji u kojoj prepoznaje potencijal za regeneraciju Slavonije te poziv na složenije promišljanje slavonskog identiteta i njemu inherentnog odnosa prema hedonizmu, pobuni i optimizmu. Livestream performansa koji se u neprekinutom tijeku odvijao od 9 ujutro do 9 navečer mogao se pratiti putem Interneta na youtube kanalu autora, te na ekranu TV-a u izlogu Kulturnog centra u Osijeku, u Ulici kneza Trpimira 2/A. Performans je snimao Antun Balog iz TONNIB Video produkcije, Osijek.

“Godina 2019. bila je „godina svinje“ po kineskoj astrologiji, a na žalost i godina „covid – 19“ pandemije“ (N. Vuković). Istodobno hara i afrička svinjska kuga koja dodatno ugrožava domaće svinjogojstvo, srozavajući gospodarsku odnosno društvenu situaciju u Slavoniji do gotovo nepodnošljivog stanja stvari. Zatvarajući se u svinjski obor kao zajedničku karantenu naš „umjetnik u gladovanju“ iskazuje i „animalnu“ i „transhumanu“ solidarnost, empatiju i razumijevanje prema našoj autohtonoj crnoj „fajferici“. Koju tim činom uzdiže, sublimira do mitske Hraniteljice Slavonije, što i jeste i nije „samo metafora“. Nezadovoljan regresijom kako svinjogojstva tako i gospodarskih i općenito društvenih okolnosti i „trendova“, Umjetnik svojom trans-estetskom „buntovnom“ gestom poziva na zdravu pobunu protiv toga stanja/trenda propadanja i apatije. Stoga već nazivom „Slavonski anarhizam“ nastoji estetski, etički i – last but not least – idejno-politički povezati ovaj projekt s časnim anarhističko-buntovnim nasljeđem unutar povijesnog radničkog pokreta u Slavoniji. (…) Tim manifestnim apelom deklarativno transcendira preusko mišljene granice „Art – obora“, skučeni, karantenizirani, „lockdownizirani“ tor/tabor/logor „Životinjske farme“ (G.Orwell).” (Branko Cerovac, iz pratećeg teksta – cjelovita verzija OVDJE)

Po završetku performansa snimljen je kratki film (snimanje i montaža: Antun Balog, TONNIB Video produkcija, Osijek)Nebojša Vuković [HR/DE] rođen je 1985. godine u Osijeku gdje završava Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, grafički smjer. Diplomirao je 2011. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi Roberta Šimraka i kod Ivana Ladislava Galete kao ko-mentora. Dobitnik je Ceepus stipendije te provodi studijsku godinu na Interfaculty Department of Intermedia AFA u Krakowu, Poljska. Radovi medijski variraju od crteža, kolaža (digitalnih i analognih), ready-madeova i različitih audiovizualnih (VJ, video editing: music/art/koncept video, multimedijalne instalacije) i performativnih rješenja. Suosnivač je i član umjetničke organizacije Format C u Zagrebu od 2017. te video editor. Pod aliasom Agens 111 radi VJ-ing i audio vizualne projekte u kolaboraciji sa eminentnim DJ-ima i umjetnicima nezavisne internacionalne scene. Djeluje na relaciji Berlin – Zagreb – Osijek. nebojsavukovic.com

Zahvaljujemo vlasniku Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ferbežar, gospodinu Vladi Ferbežaru, na ustupanju prostora i svinje za performans.

Performans je dio našeg višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Autorica programa i mentorica umjetnicima/cama je Kristina Leko. Najveći dio umjetničkih intervencija realizira se izvan Zagreba, u cilju decentralizacije umjetničke scene. Ovo je treće izdanje programa u Osijeku u kojem je od početka, 2018. godine, partner Muzej likovnih umjetnosti Osijek (Ena Janković: HODALI SU, HODAT ĆE (2018.), Vinko Vidmar: KARAMBOL (2019.)) a ove su im se godine pridružili Muzej Slavonije i Kulturni centar Osijek. Partner u dijelu sa svinjom je Udruga Fajferica. Financijski pokrovitelji programa u 2021. godini su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb. Rad Otvorenog likovnog pogona podržava Zaklada Kultura nova.

*Autor naslovne fotografije: Nebojša Vuković.

U nastavku: stillovi livestreama na youtubeu