Otvorenje izložbe Život u gradu, Galerija Kninskog muzeja, 15. prosinca 2023. – 15.1.2024.

U Galeriji Kninskog muzeja je u petak, 15. prosinca 2023. otvorena izložba “Život u gradu – Povijest svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki” koja je nastala u suradnji umjetnica Kristine Leko i Vedrane Madžar s s Nadom Berić, Anđelkom Drača, Ljiljanom Đudarić Miletović, Mirom Jakovljević, Katicom Madžar, Dinkom Musićem, Aleksandrom Sinobad, Markom Sinobadom, Milanom Zoričićem i drugim građanima/kama Knina. Oni su u proteklih desetak dana umjetnicama donosili materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih zajedno s njima oblikovali u izložbu. Predmeti organizirani u 10-tak cjelina između ostalog uključuju zbirku gramofonskih ploča kupljenih i slušanih u starom gradu 1970-ih, jednu modnu kolekciju i fotografije iz školskih dana, kutiju koja je u izbjeglištvu devedesetih služila kao podloga za glavu u improviziranom smještaju, šivaću mašinu s kojom je jedna majka 1990-tih školovala djecu u Zagrebu, fotografiju iz izbjeglištva 1940-tih, tank za kisik iz savezničkog američkog aviona koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata pao blizu Knina, priče o pomoći starijim ljudima, programi pomoć u kući, pjesmu o Kninu….

Izložbu je otvorio Goran Mrnjavac, kustos povijesnog odjela Kninskog muzeja, dok je Hrvoje Marić, klapski pjevač uveličao otvorenje izvevši pjesmu o vrhnovima Dinare. Tijekom otvorenja sudionici i sudionice, protagonisti izložbe su zajedno s umjetnicama napravili grupno vodstvo kroz izložbu koje je trajalo 90 minuta i dalo uvid u različita polja svakodnevnice kao i različita povijesna vremena.

Cilj je izložbe zabilježiti povijest kninske svakodnevnice i pri tome razvijati demokratizaciju kulture sjećanja.  Izložba je dio višegodišnjeg programa DEMOKRATIZACIJA KULTURE SJEĆANJA kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi od 2018. godine, i u okviru kojeg je 2019. u Kninu s lokalnim partnerima Udrugom Porta, Narodnom knjižnicom – Knin i Srednjom školom Lovro Monti  pokrenut projekt ZIDNE NOVINE koji traje do danas. Plan je u 2024. u daljnjoj suradnji s Kninskim muzejem i muzejskom osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča, napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja – na taj način proširiti će se etnografska zbirka muzeja te će se građani/ke Knina i lokalne udruge u kulturi aktivno uključiti u rad ove institucije. 

Izložba se može razgledati do 15. siječnja 2024., svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Kroz postav izložbe posjetitelje će voditi sami građani/ke te učenici/ce srednje škole Lovro Monti po naknadno najavljenom rasporedu.

Organizatori: Kninski muzej, Narodna knjižnica – Knin, Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Podrška: Obrazovno-kulturna udruga “Porta” i Srednja škola Lovro Monti, Knin

Financijski pokrovitelj: Zaklada Kultura nova u okviru programske podrške Otvorenom likovnom pogonu za organizacijski razvoj i sudjelovanje u kulturi.

Autorica priloženih fotografija: Kristina Leko