Promocijom filma i programske knjižice zaključen program “Neka cijeli svijet suncokreta!”

U Knjižnici Gajnice smo u petak, 15. prosinca2023. premijerno prikazali kratki film „Priča o godini” u režiji Zdenka Bašića, prema scenariju kojeg su napisali Bašić te članovi i članice Udruge za sindrom Down-Zagreb prema motivima iz istoimene priče Hansa Christiana Andersena. Zaključak je to programa „Neka cijeli svijet suncokreta!” kojeg smo od listopada 2022. godine provodili u partnerstvu s Udrugom za sindrom Down-Zagreb i KGZ-Knjižnicom Gajnice, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Cilj je programa bio osobama s Down sindromom na likovnim radionicama uz vodstvo profesionalnih umjetnika Smiljke Franjić i Zdenka Bašića ponuditi nova iskustva u likovnom izražavanju i ujedno im, kroz rad na temu književnih djela u prostoru Knjižnice Gajnice, približiti literaturu i rad knjižnica.

U 10-minutnom filmu članovi i članice Udruge za sindrom Down – Zagreb interpretiraju „Priču o godini” okupljeni oko bajkovitog stabla, u stvari buketa grana koje rese njihovi radovi s motivima iz prirode i narodnih predaja. Radovi su nastali na likovnim radionicama koje je Zdenko Bašić vodio u okviru programa, na temu različitih godišnjih doba o kojima govori Andersenova priča, s vrapcima kao glavnim protagonistima. Pojedina poglavlja priče odnosno filma praćena su ilustracijama u izvedbi članova udruge koje je Bašić nježno utkao u film, kao najavu ili ilustraciju pojedine radnje. Cjelina je uobličena u upečatljiv filmski uradak koji na poetski način, slikom i zvukom, kroz priču o godišnjim dobima daje sliku odrastanja i prijateljstva kako ih tumače članovi udruge. Film počinje i završava govorom predsjednice Hrvatske zajednice za Down sindrom mr.sc Dinke Vuković o potrebama i mogućnostima osoba sa sindromom Down.

Uz film smo promovirali programsku knjižicu koja je također velikim dijelom rad osoba sa sindromom Down. Ona je, naime, oblikovana u formi slikovnice (dizajn Lidija Novosel) s ilustracijama koje su članovi i članice udruge napravili uz vodstvo pedagoginje Jasmine Fritz, kao dio priprema za interpretaciju Andersenove priče u filmu. U pratećim tekstovima radna terapeutkinja Ana Listeš ističe dobrobit čitanja za razvoj govornih sposobnosti i sposobnosti pamćenja te za razvoj mašte dok knjižničarke Knjižnice Gajnice podsjećaju na osiguravanje knjižničnih usluga i organiziranje primjerenih programa i sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju i mlade i odrasle osobe s invaliditetom kao jednu od temeljnih zadaća narodnih knjižnica. „Pronalazak odgovarajuće literature za osobe s poteškoćama u razvoju (i/ili posebnim potrebama) nije jednostavan zadatak, posebice ako su to odrasle osobe i zbog toga im ne želimo nuditi isključivo sadržaje za djecu. Ilustracije su dobrodošle, no kao i kod teksta, prilikom njihovog stvaranja konzultacije sa stručnim osobama bile bi od iznimnog značaja za njihovu funkcionalnost. Prilagodba već postojećih književnih djela, također u dogovoru sa stručnjacima i terapeutima, bila bi velik korak naprijed.” zaključile su u svom tekstu Ana-Marija Malbašić, Zvjezdana Balić, Morena Livaković Ivanović i Lucija Lokin. Ovom se knjižicom želi potaknuti izdavanje publikacija, slikovnica i knjiga koje bi bile namijenjene osobama s Down sindromom u izradi kojih, kao na ovom primjeru, i one same mogu sudjelovati slijedeći korake koje u knjižici daje pedagoginja Jasmina Fritz. Knjižica se može prelistati OVDJE

Uz voditelje i organizatore na promociji su bili sudionici-ce programa, članovi i članice Udruge za sindrom Down-Zagreb s njihovim obiteljima.

Foto: Zvjezdana Balić i Maša Štrbac

Sve su aktivnosti u okviru programa dokumentirane OVDJE