Truck Tracks Ruhr, 2016.- 2017.

Truck Tracks Ruhr je projekt prema koncepciji autorskog kolektiva Rimini Protokol iz Berlina, u kojem putnici organizirano obilaze odabrane lokacije njemačke pokrajine Ruhr uz pratnju zvučnih zapisa, audio-radova kreiranih za tu priliku. Putnici su smješteni u preuređeni kamion s jednom ostakljenom stranom kroz koju, sjedeći kao publika u kinu, promatraju prizore koji im promiču pred očima kao u filmu dok audio-radovi koji se istovremeno emitiraju funkcioniraju kao sound-track za taj film.

Ruhr je regija u zapadnoj Njemačkoj, jedna od industrijski najrazvijenijih područja u svijetu i jedno od najgušće naseljenih dijelova Njemačke (4 miliona stanovnika). Ovaj tradicionalno rudarski kraj danas prolazi kroz transformaciju koja se manifestira i u arhitekturi njegovih gradova. 49 je autora osmislilo 49 audio-radova za 49 različitih lokacija. Pozvani su umjetnici različitih profesija: radijski dramski producenti, skladatelji, novinari, dramski pisci, izvođači… Neki žive u tom kraju, neki su ga ovom prilikom prvi puta posjetili. Odabrane lokacije variraju od reprezentativnih i razvikanih do sasvim običnih i neuglednih, izvan glavnih prometnica i jedva zamjetnih. Publika vozeći se u ovom neobičnom ostakljenom kamionu kroz koji u zavodljivom jednoličnom ritmu polagano promiču prizori grada sluša 5-minutni zvučni zapis koji se nekad referira na prostore kroz koje prolaze a nekad im se suprotstavlja, dok slučajni događaji izvan staklenog zaslona postaju “dramske minijature”. (Rimini Protokol)

Publika može doživjeti rad na tri načina: A) kao “singl”: Kamion stoji na kvartovskom parkiralištu i otvara svoja vrata svakih deset minuta spontanoj publici koja u njega ulazi kao u galeriju. Nakon kratkog trailera na video ekranu, zastor se povlači a pred publikom se otvara pogled na njihov grad uz petominutni zvučni zapis. Ono što je maločas bilo obično ulično raskrižje sada postaje začudno – stanovnici svoje susjedstvo i susjede vide na neki novi način; B) kao “album”. U večernjim satima kamion polazi s kvartovskog parkirališta – na svakoj od sedam postaja zadrži se pet minuta – zastor se povlači i grad kroz ostakljenu stijenu stupa na pozornicu. Nakon pet minuta, kreće se dalje, a urbani prizori promiču pred gledateljima kao kadrovi u filmu ceste. Između toga, zastor je zatvoren a u staklu se reflektiraju lica publike, stanovnika Ruhrske regije. C) kao audio-vizualnu instalaciju: redatelji Ulrike Franke i Michael Loeken snimali su tijek projekta i snimke objedinili u 7 filmova koji se u formi video-instalacija prikazuju na sedam ekrana u jedinstvenom galerijskom prostoru. Udaljenosti između lokacija i događaja su premošćene, a posjetitelj galerije ulazi u audio-vizualni krajolik koji postaje složena slika Ruhrske regije.

Autori se u nazivu projekta referiraju na “sound-track” (engl. zvučni zapis ili filmska glazba). Filmsko iskustvo je važan dio rada, način na koji se ono obično i svakodnevno očuđuje i oplemenjuje. Putanja kojom putnici obilaze svoj kraj nudi novi pogled na prostor njihove svakodnevice ili ih upoznaje s onim njegovim dijelovima za koje nisu znali da postoje. Sve je snimke moguće pregledati na stranici projekta
http://www.trucktracksruhr.de/en