Učim kako da te više volim / Learning to love you more

“Pronađite osobu s kojom niste jako bliski. Zamolite ju da detaljno opiše jedan predmet iz svoje prošlosti a koji joj je puno značio. Zapišite sve što vam je ta osoba rekla. Možete ju zamoliti da nacrta predmet ili ga možete sami nacrtati prema njenim uputama. Izradite predmet u tri dimenzije što je moguće vjernije opisu koristeći karton, papir i traku. Nemojte koristiti materijale u boji. Dajte predmetu naziv koji uključuje ime osobe kojoj je predmet pripadao, kao npr. “Nathanielova lijeva cipela”. Fotografirajte predmet.”

Ovo je jedan od zadataka na mrežnoj stranici “Learning to love you more” koji su osmislile umjetnice Miranda July i Harrell Fletcher a koji je upućen bilo kojem posjetitelju stranice. Svatko može prihvatiti zadatak, ispuniti ga prema jednostavnim, ali preciznim uputama, poslati odgovor (tekst, fotografiju, CD, video, itd.) i vidjeti ga postavljenog on-line. Internetska stranica dopire do ljudi i institucija koji se ne bave umjetnošću ili za to nisu dostatno financirani: škole, zatvori, domovi umirovljenika, tvrtke itd. Zadaci odražavaju senzibilitet autorica ali u konačnici pružaju jasne i jednostavne kanale kroz koje se može usmjeriti životno iskustvo svih sudionika. Kao recept, meditacija ili poznata pjesma, propisana priroda ovih zadataka omogućuje sudioniku da se manje usredotoči na kreativnost, a više na svoj osjećaj i iskustvo. Nastali radovi uvijek iznenade kvalitetom.

Osim ovakvih zadataka, stranica ima nekoliko različitih odjeljaka. Odjeljak IZLOŽBE dokumentira predstavljanje pristiglih radova u fizičkom obliku, u muzejima, galerijama, školama, centrima za starije osobe, u radio emisijama i na filmskim festivalima. Odabir radova je uvijek različit a projekt je izrazito fleksibilan i prilagodljiv:

  • zadaci se mogu objaviti uoči određene izložbe i mogu se odnositi na specifičnosti lokacije u kojoj će se izložba održati;
  • zadaci se mogu uputiti samo određenoj populaciji: stanovnicima određenog grada ili ustanove, zaposlenima u odabranoj ustanovi, osobama određene dobi ili rase… Ova ograničenja mogu ili ne moraju biti relevantna za instituciju u kojoj se izložba održava;
  • neke izložbe mogu sponzorirati umjetničke institucije, ali mogu biti postavljene izvan galerijskih prostora – na primjer, MoMA može biti pokrovitelj izložbe koja se priređuje u školi;
  • neke se izložbe mogu sastojati samo od video ili audio radova;
  • neke izložbe mogu biti kurirane od strane pozvanih profesionalnih kustosa..

Varijacije su neograničene i sve ih je jednostavno realizirati. Pilot za ovaj projekt pokrenut je u lipnju 2002. godine, u okviru izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Maineu. Projekt je dobio potporu Zaklade Creative Capital i redizajniran je za neograničenu upotrebu te se realizirao u različitim gradovima diljem SAD.

U veljači 2009. Miranda July je radila s djecom u dobi od 8 do 12 godina na istoku Los Angelesa na izvedbi zadatka Napravite edukativni plakat. Učenici su postavili svoje plakate uz prometnice i javna šetališta a teme su uključivale: “Kako plesati”, “Kako spržiti CD” i “Kako biti veseo” i dr.

U svibnju 2009. projekt je zaključen, Tijekom 7 godina u njemu je sudjelovalo 8.000 ljudi. Godine 2010. mrežnu je stranicu otkupio Muzej suvremene umjetnosti u San Franciscu, osiguravši da projekt ostane trajno dostupan javnosti kao online arhiva na poveznici: http://learningtoloveyoumore.com . Stranicu je osmislio i programirao Yuri Ono.