Project Row Houses (Kuće u nizu), Houston (1993.- )

Project Row Houses – PRH (Projekt Kuće u nizu) je strukturni program umjetnosti u zajednici pokrenut 1993. godine u Houstonu, u sjevernom djelu Trećeg odjela, jednoj od najstarijih afričko-američkih četvrti u gradu. Područje danas raspolaže infrastrukturom za provođenje četrdesetak programa usmjerenih razvoju i poboljšanju kvalitete života posebno siromašnijih stanovnika: pomoć mladim samohranim majkama u obrazovanju i pri zapošljavanju, podrška malim poduzetnicima u razvoju poslovanja, financijska potpora umjetnicima koji djeluju u zajednici. Na mrežnim stranicama o programu piše: “Projekt Row Houses je zajednička platforma koja živote mještana obogaćuje umjetnošću s fokusom na urbani krajolik kao dio kulturnog identiteta. Okupljamo mještane, umjetnike i tvrtke oko zajedničkih inicijativa u smjeru razvoja samoodrživosti marginaliziranih zajednica.”

PRH je pokrenut 1993. kada je sedam afro-američkih umjetnika vizionara – James Bettison (1958-1997), Bert Long, Jr. (1940-2013), Jesse Lott, Rick Lowe, Floyd Newsum, Bert Samples i George Smith prepoznalo potencijal u bloku napuštenih tzv “kuća sačmarica”, tipičnoj arhitekturi ove četvrti. Tamo gdje su drugi vidjeli siromaštvo, ovi umjetnici vidjeli su prostor za pozitivna, kreativna i transformativna iskustva. Zajedno su počeli istraživati ​​kako umjetnost može pokrenuti društvene promjene.

Niz “kuća sačmarica” (engl. shotgun house) u Houstonu

PRH društveno djeluje kroz 5 stupova: umjetnost i kreativnost, obrazovanje, mreža socijalne sigurnosti, dobra i relevantna arhitektura, ekonomska održivost. Od početka se radi na povezavanju umjetnika sa članovima zajednice. U PRH je do danas sudjelovalo više od 300 umjetnika kroz rezidencijalne programe, stipendije, gostovanja i slično. Rezultat je umjetnička produkcija potaknuta autentičnim iskustvima u interakciji sa stanovnicima te se na taj način suvremeni umjetnički diskurs smješta u lokalni kontekst. Uvedene su stipendije za umjetnike i kulturne radnike koji u četvrti rade zajedno s urbanistima, prosvjetnim radnicima i kreatorima javnih politika na rješavanju pitanja važnih za zajednicu.

PRH je inspiriran konceptom “društvene skulpture” Josepha Beuysa te radom dr. Johna Biggersa, umjetnika i pedagoga iz Houstona koji je rušio afričko-američke stereotipe i isticao važnost arhitekture za zajednicu. Iz razgovora dr. Biggersa i osnivača PRH-a Ricka Lowea o bogatoj povijesti i simbolizmu “kuća sačmarica” (engl. shotgun house) koje su specifično obilježje urbanog krajolika Trećeg odjela u Houstonu proizašla je ideja o programu. Tip kuće sačmarice nastao je u zapadnoj Africi a u SAD je uveden preko trgovine robljem, prvo preko Kariba do New Orleansa. Kasnije je raširen diljem zemlje. Imajući na umu povijest i značenje tih kuća, osnivači su počeli razmišljati o tome da u PRH uključe 22 kuće.

Row House CDC je osnovan 2003. godine u skladu s vizijom PRH-a da “izgradi zajednicu” u sjevernom dijelu Trećeg odjela Houstona. Misija Row House CDC-a je graditi najamne stambene objekte za osobe s niskim primanjima te javne objekte za čuvanje i zaštitu povijesnog nasljeđa Trećeg odjela. Row House CDC je 1. rujna 2013. godine osnovao vlastiti ured koji upravlja s 57 najamnih jedinica za stanovnike s niskim primanjima.

Uz izgradnju ovih priuštivih kućica i stanova, PRH obuhvaća na desetke programa različitog profila, od besplatne poduke i pomoći u učenju među susjedima, preko sajmova za lokalne obrtnike i male poduzetnike do izgradnje mreže socijalne sigurnosti za ugrožene članove poput samohranih majki i slično. Jedan od umjetničkih projekata koji ilustrira rad PRH je “Autobusna tura od 6 postaja na Aveniji Oslobođenja” autorice Naomi Mitchell Carrier (2018.). Putnici se tijekom obilaska upoznaju s dijelovima afričko-američke povijesti u Teksasu, kroz 6 pripovjednih postaja: ropstvo, građanski rat, emancipacija, obnova i uspon Jima Crowa, stranka Crnih pantera i pokret za građanska prava 1960-ih te preimenovanje ulice Dowling u aveniju Oslobođenja. Svako povijesno poglavlje na pojedinoj stanici oživljavaju pripovjedači koji s putnicima dijele priče o značajnim događajima iz tog vremena.

Brojne programe PRH moguće je pregledavati na https://projectrowhouses.org/