Dragana Jurišić: Srdce neda spavat

Izložba fotografija Dragane Jurišić „Srdce neda spavat” nadahnuta je privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić Mažuranić (1874. – 1938.) – 11 fotografija postavljeno je u prozorima Kuće Brlić u Slavonskom Brodu u kojoj je književnica, udavši se za Vatroslava Brlića, živjela od 1892. godine, a danas se uređuje u Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić. Naziv izložbe preuzet je iz Ivaninog pisma majci, nakon smrti djeteta. Dragana Jurišić u fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u Slavonskom Brodu s manje poznatim fotografijama književnice iz obiteljskih albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i pisama.

„Ivana je za života vrijedno arhivirala svakodnevne borbe između nametnutih očekivanja (koje naziva ”dužnosti”) i neutažive želje za ”literarnim sanjarenjem”, plivanjem, vožnjom biciklom i lovom. (…) Fotografkinja Dragana Jurišić mjesecima je iščitavala Ivanina pisma i dnevnikei. Inspirirana njenim fotografijama iz raznih životnih razdoblja – mladosti, zrele dobi i starosti, fotografirala je Ivanine sugrađanke u 2021. godini oslanjajući se povremeno na posture i kompozicije originalnih fotografija. Time je naglasila vremenski razmak od stotinu godina, ali također sabrala dodirne točke između Ivane i današnjih žena koje su jednako rastrgane između ”trebanja i htijenja”. Suvremene protagonistice ne dijele nužno Ivanin stav i priču, već stoje kao arhetipovi životnih razdoblja svake žene koja se tijekom života neminovno suočava s izborom između rodno nametnutih uloga i potrebe za samoaktualizacijom.” (Hana Katanić, iz predgovora koji je u cijelosti dostupan OVDJE)

Fotografije su okrenute prema trgu koji nosi ime književnice, postavljene da se razgledaju izvana.

Izložba je dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Izložbu u Slavonskom Brodu realiziramo u partnerstvu s Muzejem Brodskog Posavlja i Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda. Financijski pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

O umjetnici: Dragana Jurišić magistrirala je dokumentarnu fotografiju na Sveučilištu Wales u Newportu (V. Britanija) 2008., doktorirala na istom sveučilištu 2013. godine. Odrasla je u Slavonskom Brodu, danas živi u Dublinu u Irskoj, gdje je docentica na Sveučilištu Grada Dublina. Izlagala je u brojnim gradovima u zemlji i inozemstvu (u Londonu, Sidneyu, Parizu, New Yorku, Zagrebu, Rijeci i dr.), i osvojila više međunarodnih nagrada. Radi ponajviše sa slikama i tekstom. Njezina prva knjiga „YU: Izgubljena zemlja” objavljena 2015. godine polučila je pozitivan odjek kod kritike. Druge knjige su: „Museum” (Muzej), u suradnji s Paulom Meehan (izd. Dublin City Council, 2019.), „The Merits of Tracer Fire” u suradnji sa Sarah Cave (izd. Abridged, Derry, UK, 2021). https://www.draganajurisic.com/

O kustosici: Hana Katanić, (Slavonski Brod, 1996.), apsolventica povj. umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivna je na umjetničkoj sceni u Zadru (2016. – 2018.), Zagrebu (2019. – trenutno) i Slavonskom Brodu gdje je 2018. inicirala projekt ”Otvaranje pogleda” u Muzeju Brodskog Posavlja. Suradnica je Otvorenog likovnog pogona od 2019. godine. Objavljuje tekstove u časopisu Kulturflux.

U prilogu: fotografije s otvorenja izložbe 8. rujna, foto: Mario Boić

Prilog Slavonskobrodske televizije, Dnevnik od 9.9.2021.


IMPRESUM:

Dragana Jurišić: Srdce neda spavat, izložba fotografija

Kuća Brlić, Trg Ivane Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, 8.9. – 22.10. 2021.

Kustosica izložbe: Hana Katanić

Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac

Ispis fotografija: A0 d.o.o., Zagreb

Tehnički postav i demontaža izložbe: Tiskara Gavran, Slavonski Brod

Produkcija: Otvoreni likovni pogon, Zagreb, u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora

Umjetničko savjetovanje: Kristina Leko

Partneri: Muzej Brodskog Posavlja i Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda

Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova

Zahvaljujemo Gradu Slavonskom Brodu na ustupanju prozora Kuće Brlić za izložbu te osobama na fotografijama, ženama i djevojkama iz Slavonskog Broda: Luciji Guberac, Luciji i Josipi Matanović, Daliji i Karmen Čapo Šaravanja, Silviji Vacchiani i Jeleni Jurišić.


iFotografski ciklus je nastao na temelju objavljenih zapisa i podataka u knjigama: Ivana Brlić Mažuranić „Moji zapisci: dnevnici, memoari, molitve, putni i drugi zapisi ” (prir. Mato Artuković, izd. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Slavonski Brod, 2017.); Ivana Brlić Mažuranić ”Pisma majci 1892. – 1901.” (prir. Jasna Ažman, izd. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod i Državni arhiv u Slavonskom Brodu, 2020. ); Sanja Lovrenčić ”U potrazi za Ivanom: Biografija Ivane Brlić Mažuranić ” (izd. Autorska kuća, Zagreb, 2006.); Dubravka Zima ”Praksa svijeta. Biografija Ivane Brlić Mažuranić” (Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.)