Zidne novine u Kninu, 2021.

Drugo izdanje edukacijsko-dokumentarnog projekta Zidne novine u Kninu, dijela višegodišnjeg programa organizacije Demokratizacija kulture sjećanja, posvećeno je i u 2021. godini Starom gradu, danas gotovo iseljenom dijelu Knina. Učenici-ce Srednje škole Lovre Montija iz Knina su, uz mentorstvo prof. povijesti Zvonka Brečića, razgovarali sa starijim surađanima/kama o Rivi, Strani, zanatskim radnjama i obrtima te o zabavi i izlascima Kninjana. Stari grad je nepresušno vrelo događaja, slika, raznih spletova životnih okolnosti bez čega ne bi bilo mjesne prepoznatljivosti, odnosno društvene kompaktnosti i identiteta. Prikupljanje novih priloga je započelo pozivom građanstvu u ožujku 2021., povodom izložbe Zidnih novina iz prethodne, 2020. godine u Narodnoj knjižnici u Kninu. Kroz niz susreta s građanima-kama na terenu i u knjižnici, učenici-ce su tokom godine prikupljali materijale te ih, uz podršku i mentorstvo profesora i stručnih suradnika-ca u projektu, obrađivali i uređivali za novu seriju Zidnih novina. (foto: Udruga Porta, Knin)

Zidne novine su, u formi pet plakata u dizajnu Irine Sinobad, izložene u Narodnoj knjižnici u Kninu, od 8. prosinca 2021. do 15. siječnja 2022. Na otvorenju izložbe, uz projektni tim, prisutnima se obratio i jedan od sudionika, učenik Srednje škole Lovre Montija Petar Konforta, rekavši kako bi se i sam volio vratiti u prošlost i proživjeti neke od priča kazivača, poput kupanja u Krki na Rivi. (foto: Narodna knjižnica, Knin i portal http://huknet1.hr)

Dio materijala objavljen je na mrežnim stranicama škole a cijeli program dodatno promoviran postavljanjem dva velika plakata na frekventnim lokacijama u gradu te kratkim filmom.

Projekt je dio višegodišnjeg programa organizacije Demokratizacija kulture sjećanja prema koncepciji umjetnice Kristine Leko, kojeg je misao vodilja premisa da sintagma “kultura sjećanja” podrazumijeva proces stvaranja narativa odozdo prema gore, što znači da je potrebno dati glas onima koji su uobičajeno isključeni iz kreiranja “službenog” sjećanja. U Kninu je većina spomenika posvećena povijesnim ličnostima i događajima iz nacionalne povijesti, a javna percepcija grada u nacionalnim okvirima uglavnom je vezana uz proslavu obljetnice Oluje. Zidne novine su pak posvećene sjećanjima na ljude i događaje iz lokalne povijesti i povijesti svakodnevice, onako kako ih pamte sami građani-ke Knina.

Projekt je 2022. godine izabran među 12 dobitnika nagrade SozialMarie za društvene inovacije u kategoriji od 2.000 euro te je među 15 nagrađenih projekata odabranih između 275 prijavljenih iz Austrije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. U obrazloženju nagrade organizator je napisao:
“Zidne novine u Kninu” pišu svježu i inspirativnu lekciju iz povijesti pisanu odozdo nagore. A autori/ce joj nisu vertikale nacije, nego stanovnici grada Knina koji pričaju priču o svom gradu. Projekt jasno kontrira nacionalizmu – otvara prostor za zajedničko kulturno sjećanje utemeljeno na ljudskim pričama o svakodnevici – isprepliće priče članova zajednice koji najednom vide sve ono što ih veže, namjesto svega onog što im drugi govore da ih dijeli.Osim toga, projekt oživljava sad već povijesni medij analogne fotografije koji pripadnike različitih generacija povezuje u jednom javnom prostoru.”

Zidne novine su u pdf formatu dostupne na stranicama Otvorenog likovnog pogona, OVDJE.


Urednici-ce zidnih novina: učenici-ce Srednje škole Lovre Montija, Knin – Ana Krvavica, Anamaria Ljubas, Andrija Klemić, Anđela Đujić, Gabriela Golub, Karla Blažević, Katja Šiljeg, Petar Konforta, Katica Tokić, Leon Plavčić, Marisa Gnječ, Nino Ljubas, Roko Tojčić, Sonja Dragić i Vanesa Dodik

Mentor učenicima-cama: Zvonko Brečić, prof. Povijesti, Srednja škola Lovre Montija, Knin

Kazivači/ce: Anđelka Drača, Milorad Micko Dujmović, Jasminka Kokola Vukojević rođ. Krvavica, Anka Podrug, Margarita Sinobad rođ Kasza, Milan Zoričić, Vjekoslav Šavia Živković

Fotografije: privatni arhivi Anđelke Drača, Damira Mijakovca, Margarite Sinobad i Saše Martića; Fototeka Konzervatorskog odjela u Splitu.

Grafičko oblikovanje Zidnih novina i promo-plakata: Irina Sinobad

Snimanje i montaža kratkog filma o programu: Stjepan Tomić

Produkcija kratkog filma: Otvoreni likovni pogon, Zagreb, 2021.

Koncepcija, razvoj i supervizija cjelokupnog programa Demokratizacija kulture sjećanja: Kristina Leko

Voditeljica projekta u Kninu: Aleksandra Sinobad, Udruga Porta, Knin

Suradnica: Ana Šimić, Narodna knjižnica, Knin

Koordinacija, praćenje i savjetovanje: Maša Štrbac, Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Savjetovanje: Kristina Leko

Nositelji projekta: Udruga Porta, Knin i Otvoreni likovni pogon, Zagreb

Institucionalni partneri: Narodna knjižnica, Knin i Srednja škola Lovre Montija, Knin.

Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova