Život u gradu – Otvoreni susret s Katicom Madžar

ŽIVOT U GRADU

Povijest svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki

OTVORENI SUSRET S KATICOM MADŽAR

čitanje dnevnika i razgovor utorak 05.12.2023. u 16 sati
Prostor stare knjižnice, Krešimirova 30, Knin

Katica Madžar

Srdačno Vas pozivamo na Otvoreni susret  s Katicom Madžar u prostoru Stare knjižnice, Krešimirova 30, Knin, kojim počinje projekt ŽIVOT U GRADU posvećen povijesti svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki. Katica Madžar će čitati dijelove iz svog dnevnika koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog, i poslijeratnog Knina. U dnevniku ponajprije progovara o izazovima sa kojima se suočava kao osoba potpuno ovisna o njezi drugih. Krajem 1980-ih sve intenzivnije razmišlja o socio-političkoj situaciji te njen dnevnik postaje svojevrsna kronika raspada Jugoslavije, doživljena na jedini njoj dostupan način – preko novina, TV-a i radija. Kako se život u Kninu devedesetih bitno mijenjao, tako se mijenjao i Katičin dnevnik, te ona iz kreveta prati i bilježi, između ostaloga, i vojno-redarstvenu akciju Oluja.

Ponedjeljak, 8. siječnja 1990.

Od Nove godine je jedan stari milion postao jedan konvertibilni dinar. U Rumunjskoj je bila krvava TV-revolucija par dana pred Božić, a u ostalim zemljama Istočne Europe manje-vise “revolucije svijeća” subotom uveče. Desilo se nezamislivo, a svakodnevni život je isti, samo s još više straha. Nada se rasplinula kao mjehur od sapunice.

Danas sam izuzetno i apstraktno ogorčena, odgađam nastaviti sa slikanjem u strahu da se ovo raspoloženje ne preslika na platno.

Dnevnik će Katica čitati ne samo kao kroniku društveno-poličkih zbivanja iz perspektive jedne kvadriplegičarke, već i kao povijest obitelji dva puta razdvojene ratom, kao društvenu kritiku, kao poeziju, ispovijed, kao komediju, kao priču o ljubavi, umjetnosti, izdržljivosti i posvećenosti, o majci, o brizi, o ženi, o Kninu.

Moderacija: Vedrana Madžar


Događanje je dio projekta ŽIVOT U GRADU – Povijest svakodnevice u viđenju Kninjana i Kninjanki – Participacijska izložba u Galeriji Kninskog muzeja – 5.12.2023. – 15.1.2024. – Kristina Leko i Vedrana Madžar u suradnji sa građanima.

Projekt je dio višegodišnjeg programa DEMOKRATIZACIJA KULTURE SJEĆANJA kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi od 2018. godine, i u okviru kojeg je 2019. u Kninu s lokalnim partnerima Udrugom Porta, Narodnom knjižnicom – Knin i Srednjom školom Lovro Monti  pokrenut projekt ZIDNE NOVINE koji traje do danas.

Organizatori: Kninski muzej, Narodna knjižnica Knin i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon.


iz privatnog arhiva Katice Madžar

Loredanova vrata, autorica: Katica Madžar