Život u gradu – Povijest svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki

ŽIVOT U GRADU

Povijest svakodnevnice u viđenju Kninjana i Kninjanki

Participacijska izložba u Galeriji Kninskog muzeja

5.12.2023. – 15.1.2024.

Kristina Leko i Vedrana Madžar u suradnji sa građanima 

Kninski muzej, Tvrđava 3

Prostor stare knjižnice, Ul. kralja Krešimira 30

Narodna knjižnica, Ul. kralja Krešimira 20

U utorak, 5. prosinca 2023. u 16 sati u Prostoru stare knjižnice u Kninu Katica Madžar, ugledna Knjinjanka treće dobi, čitati će dnevnik kojeg je pisala tijekom posljednjih 40 godina. Početak je to participativne izložbe ŽIVOT U GRADU i ujedno poziv Kninjanima i Kninjankama da sudjeluju i podijele svoja sjećanja, priče i predmete u izložbi koja će svečano biti otvorena 15. prosinca u Galeriji Kninskog muzeja. Cilj je izložbe zabilježiti povijest kninske svakodnevnice i pri tome razvijati demokratizaciju kulture sjećanja. Izložbu, zajedno s građanima/kama, u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama pripremaju dvije u Berlinu školovane participativne umjetnice Kristina Leko i Vedrana Madžar, koje pozivaju građane/ke na suradnju.

Izložba se nastavlja na projekt ZIDNE NOVINE kojeg od 2020. godine u Kninu provode Udruga Porta u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovro Monti, uz inicijativu i savjetovanje Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. Ovaj je projekt nagrađen 2022. godine srednjeeuropskom austrijskom nagradom za društvene inovacije SozialMarie. Sjećanja starijih generacija koje su srednjoškolci/ke uređivali i kao zidne novine izlagali u javnim prostorima Knina te u Narodnoj knjižnici, u projektu ŽIVOT U GRADU dobivaju novu formu u Galeriji Kninskog muzeja. Pričama o Staroj pijaci, zidiću, Rivi, Strani, željeznici i nogometu dodaju se nove teme, priče, proširene susretima uživo, značajnim predmetima, medijskim zapisima, koji će svi zajedno biti uobličeni u jedinstveni izložbeni ambijent. 

*naslovna fotografija: zidić i stepenice za staru gimnaziju, današnje Veleučilište. Foto: Goran Zelić, FB: Knin jedno vrijeme; objavljeno u monografiji „2025 godina Grada Knina”, autora Ivice Šimića, izd. Narodna knjižnica Knin, 2018. te u Zidnim novinama 2020.

Prvo događanje i svečano otvorenje projekta ŽIVOT U GRADU  je 

Nakon čitanja dnevnika Katice Madžar, građani/ke će od 6. do 14. prosinca, svakog radnog dana u prijepodnevnim satima u Galeriji Kninskog muzeja (10-13 sati), te u Narodnoj knjižnici Knin u poslijepodnevnim satima (15-18 sati) moći donositi materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih u okviru radionica zajedno s umjetnicama oblikovati u izložbu, multimedijski ambijent koji će uključiti rukom pisana sjećanja, fotografije, dokumente, crteže, osobne predmete, medijske zapise… Izložba će se otvoriti 15. prosinca 2023. u 14 sati u galeriji Kninskog muzeja, gdje će se moći razgledati do 15. siječnja 2024., svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Kroz postav izložbe posjetitelje će voditi sami građani/ke te učenici/ce srednje škole Lovro Monti po naknadno najavljenom rasporedu.  

Želja je ovim projektom iz različitih individualnih perspektiva (osobe različitih generacija, socijalnih, kulturnih, političkih i etničkih pozadina) progovoriti o životu u gradu, danas i nekad, ali i baciti pogled u budućnost. 

POZADINA PROJEKTA:

Projekt je dio višegodišnjeg programa DEMOKRATIZACIJA KULTURE SJEĆANJA kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi od 2018. godine, i u okviru kojeg je 2019. u Kninu s lokalnim partnerima Udrugom Porta, Narodnom knjižnicom – Knin i Srednjom školom Lovro Monti  pokrenut projekt ZIDNE NOVINE koji traje do danas. Plan je u 2024. u daljnjoj suradnji s Kninskim muzejem i muzejskom osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča, napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja – na taj način proširiti će se etnografska zbirka muzeja te će se građani/ke Knina i lokalne udruge u kulturi aktivno uključiti u rad ove institucije. 


PROGRAM:

Utorak, 5.12. u 16.00 – Svečano otvaranje: Čitanje dnevnika Katice Madžar, Prostor stare knjižnice, Ul. kralja Krešimira 30

Od srijede 6. prosinca do četvrtka 14. prosinca 2023. svakim radnim danom –  

prikupljanje predmeta i priča u Kninskom muzeju, od 10 do 13 sati; 

razmjena sjećanja u Narodnoj knjižnici, od 15 do 17 sati. 

Subota, 9.12., od 10 do 12 sati – razmjena sjećanja u Narodnoj knjižnici, šetnja s Katicom Madžar

Subota, 9.12. od 14 sati – otvoreni susreti s građanima/kama po dogovoru, druženje s Katicom Madžar

Nedjelja, 10.12. od 12 sati – otvoreni susreti s građanima/kama po dogovoru, druženje s Katicom Madžar

Petak, 15.12. u 14.00 – otvorenje izložbe (ostaje otvorena do 15. 01.2024.)

Trajanje izložbe od petka 15. prosinca 2023. do ponedjeljka 15. siječnja 2024. radnim danom od 8 do 15 sati. 


ORGANIZATORI: 

Kninski muzej, Narodna knjižnica – Knin, Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, Zagreb

PODRŠKA: 

Obrazovno-kulturna udruga “Porta” i Srednja škola Lovro Monti, Knin

FINANCIJSKI POKROVITELJ: 

Zaklada Kultura nova u okviru programske podrške Otvorenom likovnom pogonu za organizacijski razvoj i sudjelovanje u kulturi.

O organizatorima:

Kninski muzej otvoren je 1969. g. na kninskoj tvrđavi kao Zavičajni muzej kninske krajine Knin – nakon devastacije u Domovinskom ratu ponovno je otvoren 1996. g. a od 1997. djeluje pod današnjim nazivom, sa stalnim postavom građe iz etnografske, arheološke i galerijske zbirke te postavom Domovinskog rata Oluja 95. https://www.kninskimuzej.hr/

Narodna knjižnica – Knin javna je ustanova čiji je osnivač Grad Knin, a koja u ostvarivanju javne službe nastoji zadovoljiti obrazovne, kulturne i informacijske potrebe svih građana na području svoga djelovanja promičući čitanje i druge kulturne aktivnosti u cilju unapređivanja ukupnoga kulturnoga života zajednice. https://nkknin.hr/ 

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti. Umjetnička praksa je transdisciplinarna i multimedijalna, te se odvija na sjecištu umjetnosti, edukacije i društveno-političkog aktivizma. http://www.otvorenilikovnipogon.org/

Podrška:

Obrazovno-kulturna Udruga “Porta” – Aleksandra Sinobad, dipl. povjesničarka umjetnosti, članica udruge u okviru koje provodi brojne programe za djecu i odrasle, od 2021. godine koordonatorica programa  Zidne novine.

Srednja škola Lovro Monti – Zvonko Brečić, prof. povijesti, od 2019. sudjeluje kao mentor srednjoškolcima u programu Zidne novine

O umjetnicama:

Kristina Leko (Berlin, Zagreb), programska voditeljica i ko-autorica izložbe – ak. slikarica-grafičarka (diplomirala 1990. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), multimedijalna umjetnica i filmska autorica, specijalizirala se u području participacijske umjetnosti (community art) i umjetnosti u javnom prostoru. Od 1999. je pokrenula, realizirala i u partnerstvu producirala nekoliko opsežnih, katkad višegodišnjih vlastitih projekata umjetnosti u zajednici, u suradnji s različito profiliranim kulturnim i socijalnim ustanovama, u cilju socijalne interakcije i emancipacije, u više zemalja (Hrvatska, BiH, Austrija, Mađarska, Njemačka, Češka, Nizozemska, Poljska, SAD, Italija). Leko je dobitnica niza nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a djela joj se nalaze u muzejskim zbirkama u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Od 2013. predaje na poslijediplomskom studiju na Institutu za umjetnost u kontekstu Umjetničkog sveučilišta u Berlinu (Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin), a u Zagrebu i Hrvatskoj prisutna je kroz izložbe i projekte koje realizira u sklopu umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. http://kristinaleko.net/

Vedrana Madžar (Berlin, Amsterdam), ko-autorica izložbe – redateljica, kustosica i povjesničarka filma, rođena 1982. u Kninu, studirala dramu na Sveučilištu umjetnosti u Beogradu i Umjetnost u kontekstu na Umjetničkom sveučilištu umjetnosti (UdK) u Berlinu. Djeluje kao performerica, kustosica i voditeljica participativnih umjetničkih projekata u kojima primjenjuje kazališno-pedagoške metode, do danas je realizirala više takvih radionica s različitim socijalnim grupama u Berlinu. Od 2001-2015 bila je docentica u obrazovnom centru sindikata DGB Flecken Zechlin, gdje je uz primjenu glumačke, hip hop, kazališne i medijske pedagogije obrađivala teme: antirasizam, antiseksizam, komunikacija, etc. Od 2016-2018 radila je kao kazališna pedagoginja u Gangway. e.V. Berlin – rad je uključivao ulični socijalni rad, rad sa ljudima koji žive i/ili rade na ulici, izbjeglicama u privremenim smještajima i omladinom u popravnim domovima. Bila je urednica simpozija i kustosica filmskog programa Bright Black Frames, Filmfestival goEast!, Wiesbaden (2013), kustosica filmskog programa YU GO Banditen!, Kino Arsenal, Berlin (2010). Objavljuje znanstvene članke i priče, izbor: Terapija za superheroje. u: Književne vertikale, 2020, S. 16-38; Karpo Godina Retrospective. u: Studies in Eastern European Cinema, Taylor & Francis Online, Volume 5, Issue 2, 2014, S. 188-192; New Yugoslav Film between subversion and critique. u: Festivalkatalog 2013, Wiesbaden: go East!, 2013. i dr.

Stara pijaca u Kninu. Foto: Goran Zelić, FB: Knin jedno vrijeme; objavljeno u monografiji „2025 godina Grada Knina”, autora Ivice Šimića, izd. Narodna knjižnica Knin, 2018. te u Zidnim novinama 2020.
Katica Madžar na kninskoj Rivi, ljeto 1965.; privatni arhiv Katice Madžar.