Sastanci platforme Novi naručitelji u rujnu i studenom

Najveći dio sastanka 14.9. bio je posvećen pripremama Simpozija platforme koji će se održati od 12. do 14. listopada u Centru kulture na Peščenici – KNAP u Zagrebu. Članice su pozvane da doprinesu osmišljavanju pitanja uz radionički dio simpozija te da vijest o simpoziju distribuiraju svojim kanalima uz napomenu da je Simpozij otvoren svima zainteresiranima za demokratizaciju društva i umjetnosti.
U drugom dijelu sastanka održana je posljednja u ciklusu prezentacija članica o potencijalima za razvoj projekata prema modelu Novih naručitelja u njihovoj sredini. Zoran Šimunović (Gradski muzej Vinkovci) istaknuo je kako Vinkovci imaju razvijenu umjetničku scenu te predstavio “najmanju galeriju” u Hrvatskoj, Telephone Galeriju koju je pokrenuo u napuštenoj telefonskoj govornici u gradu. Kada ju je gradska uprava odlučila ukloniti građani su se pobunili te je sada, s izložbenim programom, dobila novu funkciju. Kristina Leko je predložila da dio programa u telefonskoj govornici/galeriji kurira Zoran, a dio da osmišljavaju građani/ke koje će kao promatrače uvesti u svoj kustoski proces. To je praksa koja se u muzejima javlja još 1970-ih, a u posljednjih 20 godina je česta: pozovu se određene grupe građana, uvede ih se u muzejsku zbirku te oni izaberu djela za izložbu. U nekim slučajevima rade i interpretaciju i vodstva po izložbi. Zoranu je prijedlog zanimljiv te se može provesti kroz model Novih naručitelja.

Na sastanku 2.11., nakon održanog Simpozija u Zagrebu, nastavljeno je s radom na smjernicama za primjenu modela Novih naručitelja u Hrvatskoj, koji je započet na Simpoziju. Otvoreno je pitanje uloga i odgovornosti pojedinih aktera u procesu a posebno medijatora kao moderatora svih aktivnosti. Maša Štrbac (Otvoreni likovni pogon) izvijestila je članice o projektu „Uredimo zdenac” kojeg je prema modelu Novih naručitelja pokrenula netom po završetku Simpozija, u zagrebačkom naselju Gornji Stenjevec, a prema želji mještana da se urede javni zdenci u naselju. Aktivnosti se mogu pratiti preko mrežne stranice Otvoreni likovni pogon.
Ostale će članice, kako budu pokretale svoje projekte prema modelu Novih naručitelja, na
sličan način na sastancima iznositi i razmjenjivati svoja iskustva. U vezi s time, dio je
članica iznio svoje planove za 2024. godinu: Culture Hub Croatia tražio je sredstva za
Drugi simpozij platforme koji će biti u Splitu i Sinju te planira pokrenuti prvi projekt prema
modelu Novih naručitelja kao pilot projekt. Udruga UIII planira istražiti potrebe građana/ki
Novog Zagreba koji bi u budućnosti, okupljeni u grupu naručitelja, definirali svoju narudžbu
za neki od napuštenih prostora Zagrebačkog Velesajma, u suradnji i suglasnosti s
upravom prostora.

*naslovna fotografija: Telephone Galerija u Vinkovcima, izložba “Glasnici” posvećena pticama koje nastanjuju vinkovački središnji park. Umjetnik Dubravko Sertić (desno), autor idejnog koncepta Zoran Šimunović (lijevo). Snimljeno u listopadu 2023. Foto: Dražen Bota.