PlanBude / Kabina za planiranje, Hamburg

Planiranje i organizacija života u gradu sve više izmiču građanima – interesi posjednika ignoriraju potrebe stanovnika i pretpostavljaju im interese profita. Građani su isključeni iz procesa donošenja odluka o sadržajima i razvoju svog naselja te su nerijetko primorani i napustiti ga (gentrifikacija). U Hamburgu protiv ovakvih trendova djeluje kolektiv PlanBude – angažiran od strane lokalnih vlasti kolektiv je 2014. godine prikupljao ideje, analize, želje i mišljenja građana za novi kompleks zgrada u četvrti St. Pauli. U dva kontejnera, smještena točno na gradilištu, PlanBude je građanima nudio širok raspon alata kako bi se svi mogli uključiti u proces planiranja.

PlanBude (u doslovnom prijevodu: kabina za planiranje) čini tim umjetnika (Margit Czenki, Christoph Schäfer), planera (Renée Tribble, Volker Katthagen, Lisa Marie Zander), socijalnih radnika (Christina Röthig), teoretičara kulture i glazbenika (Patricia Wedler). PlanBude je angažirala lokalna vlast okruga Hamburg-Central no on je prije svega rezultat dugog niza protesta i samoorganiziranih pokreta stanovnika Sv Paulija. Stanovnici naselja godinama su se borili da spase svoje „ESSO-kuće“ od rušenja. Nakon prisilnog iseljenja u prosincu 2013., prosvjed se usredotočio na osiguravanje povratka vlasnika u novu zgradu. Težište borbe bilo je na uključivanju u proces planiranja novog kompleksa.

PlanBude je u tu svrhu razvio novi koncept i inovativne metode planiranja koje su omogućile građanima da iznesu svoje vizije budućeg naselja: makete od plastelina, LEGO-makete, audio-vodstva kroz prostor, razgovore s mještanima na kućnom pragu, foto-dokumentiranje, dubinske radionice, seminari u lokalnim školama, zajednička čitanja, upitnike za sva kućanstva. Gotovo svi članovi kolektiva žive u St. Pauliju, s ekspertizom u području umjetnosti, planiranja, socijalnog rada, pop-glazbe i teorije kulture.

Više od 2400 prijedloga prikupljeno je u “Arhivu želja” PlanBudea. Rezultati su društveno usmjereni i uzbudljivi: 40% socijalnog stanovanja; 20% eksperimentalnog stambenog prostora; 40% stanova za iznajmljivanje; bez stanova u privatnom vlasništvu; klaster susjedstva i subkulture; dio ravnih krovnih površina uređen za košarku, slobodno vrijeme, djecu, skateboarding, jedan vanjski zid uređen za penjanje; bez trgovačkih lanaca; javna terasa; povratak Molotow kluba…

Uslijedio je intenzivan proces evaluacije svih prijedloga, njihova opisa i interpretacije. Rezultati su predstavljeni zajednici u proljeće 2015., a tek nakon toga se pristupilo pregovorima između lokalne uprave i vlasnika nekretnina, što je rezultiralo brifingom od 250 stranica za raspis natječaja. Natječaj je osvojio konceptualno profiliran i inteligentan projekt koji su osmislili NL-Architects (Amsterdam) i BeL Sozietät für Architektur (Köln).

Više o projektu može se pročitati na
https://planbude.de/planbude-planning-shack-english-summary/