Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu

Umjetnički pojmovnik javnog prostora ove smo godine prvi puta realizirali u Slavonskom Brodu, u partnerstvu s Muzejom Brodskog Posavlja i kustosicom Muzeja prof. Danijelom Ljubičić-Mitrović. Cilj je programa kroz mentoriranu produkciju mladih autora-ica poticati umjetnost u zajednici i u javnom prostoru. Program smo započeli dvodnevnim seminarom s umjetnicima i građanstvom – prvog dana sudionike smo uveli u umjetničko područje kroz četiri izlaganja/prezentacije: Danijela Ljubičić-Mitrović govorila je o skulpturama u javnom prostoru Slavonskog Broda, Maša Štrbac predstavila je nekoliko primjera umjetnosti u zajednici u svijetu, Vesna Vuković je kroz izbor projekata predstavila rad udruge BLOK dok je Kristina Leko iznijela modalitete participacije u umjetnosti u javnom i socijalnom prostoru. Potom smo prošli kroz prijedloge za javne umjetničke intervencije. Pored umjetnika i umjetnica koji su se prijavili na naš javni poziv, na seminaru su sudjelovali članovi slavonskobrodske udruge Usudi se koji su nas upoznali sa svojim projektom uređenja i oslikavanja starog gradskog Kupališta. Drugog dana seminara pridružila nam se Mateja Stojanović, agilna lokalna eko-aktivistica koja unatrag pet godina samoinicijativno organizira akcije prikupljanja otpada i uređenja javnih površina u gradu te ih fotografski dokumentira. Odlučili smo postojeće inicijative kao i prijavljene prijedloge umjetnika-ca, objediniti u jedinstveno događanje s cjelodnevnim programom.

Nakon što smo razradili sve prijedloge i dogovorili se oko njihove realizacije, slijedećih tjedan dana bilo je vrijeme intenzivnih priprema i mala škola produkcije za sve uključene: izračun troškova, nabavka materijala, dogovori oko izvedbe. Javna prezentacija svih projekata odvila se u subotu, 28. rujna te su građani i građanke Slavonskog Broda pozvani na razgled, druženje i razgovor s umjetnicima i umjetnicama, autorima-cama intervencija. Program je započeo u 11 sati na Korzu, središnjem mjestu gradskog okupljanja. Na terasi Kaffe bara Beerc prikazan je kratki dokumentarni film o edukativnoj muzejskoj akciji „Iznenađenje“ Muzeja Brodskog Posavlja i Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda (produkcija: Videodružina BezVizije, ZTK Slavonski Brod, 2007.). Malo podalje mladi je autorski tim Lea Zirdum i Davor Drčelić postavio instalaciju „Slojevito“, apstraktne geometrijske forme vedrih boja kojima su poželjeli otvoriti prostor pozitivnog razmišljanja među sugrađanima. U podne smo se okupili oko izložbe fotografija Mateje Stojanović „Brođani, tko smo mi?“ kojima je autorica dokumentirala akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u gradu i okolici. Potom nas je Hana Katanić provela kroz svoju seriju intervencija „zRAK koji dišemo“: skulpturama na Korzu i uz Šetalište dodala je govorne oblačiće u kojima je duhovito tematizirala zagađenost gradskog zraka.

Program je zaključen happeningom na savskom Kupalištu, cjelodnevnom akcijom ispisivanja 80-metarskog transparenta u izvedbi udruge Usudi se i slavonskobrodskih kreativaca. Slogani za transparent odnosili su se na oživljavanje zanemarenih gradskih prostora i bili su osmišljeni kao poziv na zajedničku akciju: Usudi se i ti; Kupalište je tek početak; Primjerom do stvarnosti; Kreativa je naša inicijativa; Radost je pola zdravlja; Prepoznaj, uljepšaj, ponovi. Happening je potrajao cijeli dan a kulminirao je postavom transparenta iznad kupališta u kasnim popodnevnim satima. Slogani su bili čitljivi izdaleka te su poruke o odgovornosti, inicijativi i optimizmu odaslane daleko u prostor.

Svi su se radovi dotakli različitih problema u gradu, onako kako ih percipiraju sudionici-ce programa, građani i građanke Slavonskog Broda. Uvjerili smo se da postoje inicijative koje smjeraju pozitivnoj promjeni i općem boljitku, neke baš u inat široj percepciji grada (i Slavonije) kao prostora u kojima se odustaje i/ili koje se napušta. Ta je energija klica koja uz snažniju podršku lokalnih vlasti i medija može izrasti u konkretne projekte. Za svog smo kratkog boravka u gradu odlučili na ovakve inicijative usmjeriti dodatno svjetlo i u suradnji s Muzejom Brodskog Posavlja zajedničkim znanjem i iskustvom pripomoći u realizaciji novih programa. Lokalni mediji prepoznali su naša nastojanja i redovito pratili sve naše aktivnosti. Sva smo događanja organizirali u javnom prostoru s namjerom da oko njih animiramo što veći broj građana. Subotnja vreva na gradskom Korzu učinila nam se pravom prilikom no još treba poraditi na osvještavanju građana o javnom prostoru kao mjestu na kojem mogu iznijeti teme od javnog interesa ili se oko njih okupiti. Želja nam je na tom tragu nastaviti suradnju slijedeće godine.

Tim projekta: Kristina Leko, umjetnička voditeljica, Otvoreni likovni pogon; Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod; Maša Štrbac, producentica, Otvoreni likovni pogon; Vesna Vuković, kustosica, BLOK, Zagreb.

Program je ostvaren uz podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Grada Slavonskog Broda  i Brodsko-posavske županije.

Sudionici-ce programa, autori-ce intervencija:

Hana Katanić, rođena 1996. u Slavonskom Brodu. Nakon dodiplomskoj studija Filozofije i Povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zadru, trenutno studira diplomski studij Povijesti umjetnosti, modul moderne i suvremene umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u organizaciji 3. i 4. Biennalea hrvatske mlade fotografije u Zadru (2016. i 2018.). Organizatorica je projekta ”Otvaranje pogleda” u Slavonskom Brodu u Muzeju Brodskog Posavlja. Objavljuje tekstove u časopisu Kulturflux.

Davor Drčelić, rođen 1995. u Slavonskom Brodu gdje završava Gimnaziju Matija Mesić. Student je druge godine diplomskog studija slikarstva na Umjetničkoj akademiju Sveučilišta u Splitu, u klasi Vedrana Perkova.

Lea Zirdum, rođena 1996. u Slavonskom Brodu gdje završava Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića. Studentica je prve godine diplomskog studija Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Mateja Stojanović, rođena 1987. u Zagrebu, živi u Slavonskom Brodu gdje radi kao voditeljica projekta „Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha“ u Udruzi gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije. Ekološka je aktivistica – unatrag pet godina čisti smeće s divljih odlagališta, fotografski ih dokumentira te objavljuje na FaceBook stranici Brodsko Zeleno Dijete.

Udruga „Usudi se“ djeluje od travnja 2019. godine s ciljem promicanja urbane kulture i umjetnosti među mladima te ima 10 redovitih i još desetak pridruženih članova. Udruga organizira koncerte, tečajeve i glazbene radionice a odnedavno provodi akciju oslikavanja Šetališta i bivšeg savskog Kupališta u Slavonskom Brodu koja je podržana od Turističke zajednice grada Slavonskog Broda.

Partner u realizaciji programa:

Muzej Brodskog Posavlja djeluje od 1934. godine kao opći muzej koji sakuplja, istražuje i prezentira materijalnu građu i dragocjene nematerijalne fenomene te vodi brigu o sveukupnim baštinskim vrijednostima na prostoru brodskog Posavlja. Kao izdvojena jedinica u okviru Muzeja, Galerijski odjel postoji od 1961. godine te skrbi o približno 900 umjetnina među kojima je i Zbirka recentne umjetnosti s djelima autora mlađe generacije. Zavičajnost je važan kriterij prikupljanja i prezentacije građe. Galerijski odjel Muzeja od 2018. godine provodi izložbeno-edukativni projekt ”Otvaranje  pogleda” namijenjen studentima-cama umjetnosti, povijesti umjetnosti te srodnih studija iz Brodsko-posavske županije, s ciljem da kroz njega steknu prva profesionalna iskustva. Suradnja na projektu Umjetnički pojmovnik javnog prostora dio je aktivnosti kojima Muzej potiče razvoj lokalne suvremene umjetničke produkcije. http://www.muzejbp.hr/hr/

Naslovna fotografija: Slavonski Brod, 6. rujna 2019. – foto: Danijela Ljubičić-Mitrović

U nastavku: prilog o programu na Slavonskobrodskoj TV, 2. listopada 2019.